كلية العلوم

عن البرنامج

نشأة البرنامج :

نشأة برنامج ماجستير العلوم المهني في المختبرات الصناعية – تخصص الفيزياء :

تمت الموافقة من قِبَل مجلس الجامعة على تأسيس برنامج ماجستير العلوم المهني في المختبرات الصناعية بقسم الفيزياء بكلية العلوم في تاريخ 16 / 09 / 1440 هـ.

Establishment of the Professional Master's Program in Industrial Laboratories – Physics:

The University Council approved the establishment of the Professional Master's Program in Industrial Laboratories within the Physics Department at the College of Science on 16/09/1440 AH.

رؤية البرنامج :

الريادة في مجال الفيزياء وتطبيقاتها، مع الإسهام في تعزيز البحث العلمي وخدمة المجتمع.

Program Vision:

Leadership in the field of physics and its applications, contributing to scientific research and community service.

رسالة البرنامج :

تقديم تعليم متميز في العلوم التطبيقية تسهم في نقل المعرفة ضمن بيئة علمية محفزة للابداع لتأهيل كوادر تلبي متطلبات سوق العمل وخدمة المجتمع

Program Mission:

Providing distinguished professional education in the field of industrial laboratories to prepare a graduate capable of competing in the labor market and contribute to community services within sustainable and stimulating scientific environment.

غايات البرنامج :

1. تعزيز بيئة تعليمية محفزة ترفع من كفاءة الخريجين وأعضاء هيئة التدريس.

2. تحفيز الأبحاث الابتكارية لدعم الاستدامة وصناعة المعرفة.

3. تعزيز التعاون مع الجهات المعنية لتقديم خدمات تسهم في تلبية احتياجات المجتمع.

Program Goals:

1. To foster a stimulating learning environment that enhances the skills of graduates and faculty members.

2. To encourage innovative research that supports sustainability and knowledge creation.

3. To strengthen collaboration with relevant entities to offer services that meet community needs.

خصائص خريجي البرنامج :

1. امتلاك معرفة متعمقة في المجال المهني.

2. التفكير التحليلي والقدرة على حل المشكلات.

3. الإلمام بالأدوات المعملية الحديثة والطرق الفيزيائية لإجراء التجارب العلمية.

4. الاحترافية في العمل الجماعي وتنوع أساليب البحث العلمي.

5. القدرة على التكيف والتعلم المستمر.

6. التواصل الفعّال والمهارات المعلوماتية.

7. الالتزام بالمسؤولية الاجتماعية وفقاً للقيم الإسلامية.

: Graduate Attributes

In-depth knowledge in the professional field

Analytical thinking and problem-solving abilities

Proficiency in using modern laboratory tools and physical methods for conducting scientific experiments

Professionalism in teamwork and diversity in research methods

Adaptability and commitment to lifelong learning

Effective communication and information literacy skills

Social responsibility aligned with Islamic values

وصف البرنامج

الكلية: العلوم
القسم: الفيزياء
التخصص: ماجستير العلوم المهني في المختبرات الصناعية (Professional Science Master in Industrial Laboratories)
الدرجة: ماجستير
طريقة الدراسة: حضوري
الساعات المعتمدة: 43
توصيف البرنامج -
نوع الدراسة: انتظام
المدة: 2 سنوات
المستويات: 4 مستويات
الأسابيع لكل مستوى: 18 أسبوع
  1. - تزويد سوق العمل والمجتمع المحلي بالكوادر المهنية لتنفيذ الخطط الوطنية (رؤية 2030: تحسين جاهزية الشباب لدخول سوق العمل)
  2. تخريج طلبة ذوي معرفة علمية عميقة في المختبرات الصناعية.
  3. تعزيز ثقافة السلامة والجودة والمسؤولية البيئية لدى الطلاب.
  4. إكساب الخريجين المهارات العملية المناسبة للتعامل مع المخاطر في المختبرات الصناعية.
  5. تعزيز مهارات التواصل والتعلم الذاتي لدى الطلاب لتحقيق النجاح المهني.
  6. إعداد الخريجين للعمل الأخلاقي والتعاوني في المجال الصناعي.
  7. To equip the local job market and community with qualified professionals capable of implementing national plans, in line with Vision 2030, which aims to improve youth readiness for the workforce.
  8. To graduate students with deep scientific knowledge and practical experience in industrial laboratories.
  9. To promote a culture of safety, quality, and environmental responsibility among students.
  10. To equip graduates with practical skills to handle risks associated with industrial laboratories.
  11. To enhance students' communication and self-learning skills for professional success.
  12. To prepare graduates for ethical and collaborative work in the industrial sector.
  1. ألا يقل التقدير في مرحلة البكالوريوس عن (جيد) .
  2. أن يكون الطالب حاصلاً على درجة البكالوريوس في أحد التخصصات العلمية أو ما يعادلها .
  3. The admission requirements for the program are the general admission requirements for postgraduate studies as stipulated in Articles (13-18) of the Unified Regulations for Postgraduate Studies in Saudi Universities, and its executive rules and organizational procedures adopted at the Islamic University. In addition to the specific requirements for the program, which are: The minimum grade in the Bachelor's degree must be "Good". The applicant must have a Bachelor's degree in one of the scientific specializations or its equivalent.

# اسم المقرر السنة الدراسية الفصل الدراسي التوصيف
1 السلامة والتدريب المعملي - SAFETY AND LABORATORY PRACTICE الأولى الفصل الدراسي #1
2 تطبيقات الحاسب في العلوم - APPLICATION OF COMPUTER IN SCIENCE الأولى الفصل الدراسي #1
3 الطاقة المستدامة والمتجددة - SUSTAINABLE AND RENEWABLE ENERGY الأولى الفصل الدراسي #1